iOSTextField Xojo v2019r3.1 Simulator problem

  1. 7 days ago

    Olivier C

    May 20 Testers, Xojo Pro Europe (Belgium, France)

    Hi,

    With Xojo 2019r3.1 all iOSTextField render with a white text on white background ... not usable.
    This problem appears for both the initial text and when typing.

    AFAIK it concerns the Simulator only, running on physical device seems correct.
    iOSTextArea seems ok.

    Easy to reproduce:

    From Xojo IDE, new project, select Examples/iOS/Apps/XojoNotes
    Just changed the DetailView / Title label to reflect the Xojo version

    With 2019r2.1:
    -image-

    With 2019r3.1:
    -image-

    Config tested:
    iMacPro - macOS 10.15.14 (Catalina)
    Xcode/Simulator 11.4.1
    and
    MacBook Pro - macOS 10.14.6 (Mojave)
    Xcode/Simulator 11.2

    With the Apple requirements to use Xojo 2019r3.1 as from June, it’s more than annoying.
    It’s hard to test apps on physical devices only.

    I hope some people can reproduce and confirm this ??

    Tanks !

    And it looks like this case is fixed in the 2020r1 test builds, so if you're a tester be sure to give it a try.

  2. Paul L

    May 20 Xojo Inc, Third Party Store

    I don't see that behavior on my setup of:

    • macOS 10.14.6
    • Xcode/Simulator 11.2.1
    • iOS 13.2

    -image-

  3. Olivier C

    May 20 Testers, Xojo Pro Europe (Belgium, France)

    @Paul L I don't see that behavior on my setup of:

    macOS 10.14.6
    Xcode/Simulator 11.2.1
    iOS 13.2

    Hi Paul,

    Would you mind trying with other iOS versions ?

    I confirm it’s working with 13.4
    Not with 10.3, 11.3, 12.0, 12.1, 12.2 or 12.4

    Thanks

  4. 6 days ago

    Art G

    May 20 Prescott AZ

    On iOS.System.Version < 13 you get this behavior. Workaround is to assign a ColorGroup to the TextField TextColor:

    Feedback Case #59113

  5. Paul L

    May 20 Xojo Inc, Third Party Store Answer

    And it looks like this case is fixed in the 2020r1 test builds, so if you're a tester be sure to give it a try.

  6. Olivier C

    May 21 Testers, Xojo Pro Europe (Belgium, France)

    @Art G On iOS.System.Version < 13 you get this behavior. Workaround is to assign a ColorGroup to the TextField TextColor

    Thanks, I’ll give it a try.

    @Paul L And it looks like this case is fixed in the 2020r1 test builds

    I confirm this seems to be fixed in 2020r1 test build 49128.

  7. 5 days ago

    Art G

    May 21 Prescott AZ

    So when 2020r1 comes out with the fix, will the assigned ColorGroup be a problem? Curious if I need to remove those. Speaking of which, it's not obvious in the IDE how to remove a ColorGroup (assign a color?).

  8. Ryan H

    May 21 XDC Speakers

    @Art G So when 2020r1 comes out with the fix, will the assigned ColorGroup be a problem? Curious if I need to remove those. Speaking of which, it's not obvious in the IDE how to remove a ColorGroup (assign a color?).

    Curious on this too. In my last update last month or so, I had the problem of some “invisible “ text fields. Assigning the color group fixed this nicely, but what happens in 2020r1? Unassigned them and go back to the pre 19r3 way, or will they both work and no need to revert back?

or Sign Up to reply!