Xojo 2019r2 silently dies on start

  1. ‹ Older
  2. last week

    Norman P

    Nov 2 Pre-Release Testers, Xojo Pro great-white-software.com/blog
    Edited last week

    old mbs plugin installed ?
    there was some note about the IDE loading plugins that would cause the IDE to die

    do you even see it try to load the plugins ?

  3. Björn E

    Nov 2 Pre-Release Testers, Xojo Pro Iceland

    No plugins at all installed just the ones that come with Xojo.

    Mysteriously then older Xojo's are also suddenly popping up license window. But they don't blatantly shut down when I press Agree though.

    Am working on creating new user on the machine to test that but its taking some time since it wants finger prints and god knows what.

  4. Björn E

    Nov 2 Pre-Release Testers, Xojo Pro Iceland

    ok so it does start on new user.

    That moves the questions to....does anyone have any idea what I need to clean to get the main user fixed ?

    Thanks

  5. Norman P

    Nov 2 Pre-Release Testers, Xojo Pro great-white-software.com/blog

    move the preferences out of ~/Library/Preferences
    dont delete it though
    see if a new prefs file fixes it

  6. Beatrix W

    Nov 2 Pre-Release Testers, Third Party Store Europe (Germany)

    Wasn't there something with a date format what could kill Xojo? Something like Xojo didn't like the 12 hour date format?

  7. Björn E

    Nov 2 Pre-Release Testers, Xojo Pro Iceland

    Yes spot on Beatrix I was doing tests with TimeControl 2 nights ago, and had changed the clock from 24 hour to 12 hour format.

    Changing it back fixes it.

    Thanks...

    This really really needs fix I would say since users hitting this are not likely to have a fix easily !

  8. Björn E

    Nov 2 Pre-Release Testers, Xojo Pro Iceland

    Seems bug:

    56853 - Betas not running if Mac system clock is not in 12 hour time format in UK

    Which is marked as fixed is not fixed at all.

  9. Norman P

    Nov 2 Pre-Release Testers, Xojo Pro great-white-software.com/blog

    yeah its not
    I just tried it again in the latest beta and it still doesnt work
    Feedback Case #56853

  10. Gavin S

    Nov 2 Pre-Release Testers UK

    Yep, reported this many times during the betas. Didn’t seem to be taken seriously. Couldn’t be bothered trying to report it yet again so just changed my system clock. But I wonder how many people try Xojo out for the first time and give up when it silently quits.

  11. Greg O

    Nov 2 Xojo Inc scout.galaxy.barn

    @Gavin S Yep, reported this many times during the betas. Didn’t seem to be taken seriously. Couldn’t be bothered trying to report it yet again so just changed my system clock. But I wonder how many people try Xojo out for the first time and give up when it silently quits.

    Actually... we did look into it and fixed the issue we saw. Obviously there’s another dimension we didn’t see, but since you ”Couldn’t be bothered trying to report it yet again so just changed my system clock” we weren’t aware of this.

    Bjorn, please create a new case with as much info as you can give us. Screenshots of your language and locale system preference windows would be very helpful.

  12. Norman P

    Nov 2 Pre-Release Testers, Xojo Pro great-white-software.com/blog
    Edited last week

    @Gavin S Yep, reported this many times during the betas. Didn’t seem to be taken seriously. Couldn’t be bothered trying to report it yet again so just changed my system clock. But I wonder how many people try Xojo out for the first time and give up when it silently quits.

    I just asked my case be reopened since I just tried the exact same steps and it still halts 2.1 from starting
    Simply setting my preferences to Region > UK
    Time format 12 hour (24 hour disabled) and 2.1 wont start
    Switch to 24 hour it works

    Switch region to Canada and it works in either setting for the time

    I've posted a movie of this

    Its the exact issue I reported with the same steps I reported and its definitely not fixed

  13. Björn E

    Nov 2 Pre-Release Testers, Xojo Pro Iceland
    Edited last week

    Yes is pretty much waste of time for me to report new case when it can be reproduced the same way as before. Xojo just needs to re-open the case.

  14. Edited last week

    Thank you Bjorn/Beatrix, if you had not raised this/suggested solution I would still be assuming that my laptop running El Capitan 10.11.6 was simply too out of date. (And cursing the powers that be for not updating the "requirements" page.)

    I had exactly the same issue, Xojo 2019r2 launching, verifying, then showing license agreement, then quitting/crashing when clicking "agree".

    Had region set to "UK", time format on 12 hour (i.e.: 24 hour check box unchecked) ...

    Clicked "24-Hour Time" check box in "Language & Region" system pref pane, now it's fine.

    Only because I happened to notice Bjorn's posting, and Beatrix's solution. As somebody else mentions above, I wonder how many are trying the new version and just giving up. Not good.

  15. Alberto D

    Nov 2 Pre-Release Testers
    Edited last week

    Did a test with Xojo 2019r2 and 2018r3:

    • Start with USA Region
    • Open 2018r3 no problem
    • Open 2019r2 no problem
    • Change the region to the UK and untick 24-hour clock
    • Open 2018r3 no problem
    • Open 2019r2 the License Agreement show and after Agree, Xojo closes
    • Open 2018r3 again and instead of opening Xojo the same as before trying 2019r2 the License Agreement show too, but at least 2018r3 can continue at this point

    Edit: added a case with a simple video to reproduce the problem with Xojo 2019r2 Feedback Case #58122

  16. Julian S

    Nov 2 Pre-Release Testers, Xojo Pro UK
    Edited last week

    @Greg OLone Actually... we did look into it and fixed the issue we saw. Obviously there’s another dimension we didn’t see, but since you ”Couldn’t be bothered trying to report it yet again so just changed my system clock” we weren’t aware of this.

    Bjorn, please create a new case with as much info as you can give us. Screenshots of your language and locale system preference windows would be very helpful.

    I can't find that ticket Feedback Case #56853 in the release notes and I don't see the usual text at the top of the ticket showing the note that gets included with the release notes so I assume that change didn't make it into release? I'm not 100% that is an indicator but it might be something you could look into unless you can fix stuff without linking it to the ticket?

  17. Gavin S

    Nov 2 Pre-Release Testers UK
    Edited last week

    @Greg OLone Actually... we did look into it and fixed the issue we saw. Obviously there’s another dimension we didn’t see, but since you ”Couldn’t be bothered trying to report it yet again so just changed my system clock” we weren’t aware of this..

    Actually you didn't fix the issue that I took my time to report. And when it was clear that you weren't paying attention, I posted about it several times on the forums. The steps were clear, there wasn't another dimension to this - you marked it as fixed. I said it wasn't fixed. I really don't know what you expect of your users sometimes.

  18. Of course, having got 2019r2 launching on OS X El Capitan, I then eventually ran into the bug that hangs the IDE when dragging a control from the library onto a window layout. (https://forum.xojo.com/56297-2019r2-drag-hangs-ide-and-apps-in-yosemite/ and I think there's another one somewhere.)

    Since I'm something of a glutton for self-punishment, one workaround I've found is to use an older (working) version of the IDE, create a project with a window with all the controls you think you'll need already placed on it, and then open this in 2019r2. Trying to drag from your "library" will still hang the IDE (at least, it does for me) but copy and paste works.

  19. Sam R

    Nov 3 Pre-Release Testers, Xojo Pro, Third Party Store Hengchun, Pingtung, Taiwan

    If you have App Wrapper 3.10.1 (or newer); I’ve added a console to the tools menu. Type “Xojo” (Apple’s console is now case-sensitive and do a search. It *should* show entries logged by Xojo and NSEXceptions + assertions.

    Can help in tracking down weird errors.

  20. Emile S

    Nov 3 Europe (France, Strasbourg)

    @Charlie R Since I'm something of a glutton for self-punishment, one workaround I've found is to use an older (working) version of the IDE, create a project with a window with all the controls you think you'll need already placed on it, and then open this in 2019r2. Trying to drag from your "library" will still hang the IDE (at least, it does for me) but copy and paste works.

    What is broken (IMHO) is the Drag and Drop feature (Drag a Control from the Library into the Window).

    What you can do is double click in a control, then move it to where you want: this works fine.

    But 21 years doing drag and drop (with REALbasic / Real Studio and Xojo) is hard to fight… :(

  21. Edited last week

    You know, I never knew this was possible! The "habit" of drag and drop indeed ...

    What you can do is double click in a control, then move it to where you want: this works fine.

    You, sir, are a scholar and a gentleman! Thank you.

or Sign Up to reply!