2018r4 IDE very slow

  1. ‹ Older
  2. 5 months ago

    Beatrix W

    Dec 13 Pre-Release Testers Europe (Germany)

    Has anyone done a sample in the ActivityViewer when Xojo is not responding?

  3. Dave S

    Dec 13 San Diego, California USA

    @Jean-YvesPochez only update to r4 ?

  4. Ralph A

    Dec 13 Santa Monica, California
    Edited 5 months ago

    I Just tested 2018r4 and do notice any of these slowness issues. The two projects I tested are only 18 mb or less in sized, however.

    Running on a Macbook Pro 2015 High Sierra. 16mb RAM.

  5. Sascha S

    Dec 13 Pre-Release Testers, Xojo Pro Germany

    @Ralph A Running on a Macbook Pro 2015 High Sierra. 16mb RAM.

    With only 16mb of RAM, this IS impressive!

  6. Ralph A

    Dec 13 Santa Monica, California

    @SaschaSchneppmueller With only 16mb of RAM, this IS impressive!

    Yep. That's why I posted the RAM here.

  7. Dave S

    Dec 13 San Diego, California USA

    Ralph... I believe you meant 16GIG not MEG

  8. Ralph A

    Dec 13 Santa Monica, California

    Oy. Yes. 16gb.

  9. Roger C

    Dec 13 Lewis Center, OH

    I Just tested 2018r4 and do notice any of these slowness issues

    ???
    Did you mean "do NOT notice"? If so, that would coincide with my experience.

  10. Jason P

    Dec 13 Xojo Inc Texas
    Edited 5 months ago

    It would be nice if you could describe the tasks in the IDE you're seeing that are slow. And what your IDE has open at the time. Are you showing search results? Are you showing all breakpoints or bookmarks?

    The more detail you can give us the more likely it is we can isolate some specific causes. "The IDE is slow" isn't detailed enough to know what to even go looking for.

    We do know that there are some specific things, like groupboxes in dark mode, that we are looking into. At this time it's unclear what we can do as this specific issue also affects Xcode in dark mode.

  11. Dave S

    Dec 13 San Diego, California USA

    For me.... its my Tadpole project.... macOS Mojave/Xojo2018r4 and just clicking on a control it now takes up to 5 seconds before the IDE shows it as selected. There is 25 windows, dozens of custom controls (treeview, special buttons, etc.)

  12. Darren R

    Dec 13 Pre-Release Testers, Xojo Pro

    Similar for me. Not a lot of windows but it's a tabbed interface with subtabs on several pages. Project size is only ~15MB but there are many, many controls. Several control arrays (labels). Clicking on a control takes averages 5+ sec before it becomes active. Adding a control takes 5+ seconds. Moving a control is hard because there is so much lag I have to use the cursor keys to get it into the final position. No dark mode; very few groupboxes. The delay when loading the project in r4 is far longer than previous releases - takes so long I initially thought it may have hung - ~65 seconds.

  13. Ralph A

    Dec 13 Santa Monica, California

    Are all people here with the speed issue testing only Desktop projects? Though I can't imagine that makes a difference.

  14. Julian S

    Jan 4 Pre-Release Testers, Xojo Pro UK
    Edited 5 months ago

    If anyone sees this happen again, do me a favour and just check if you have Breakpoints or Bookmarks currently visible in the bottom nav. If you do, try closing the bottom nav by clicking the magnifying glass at the bottom in the middle and see if that instantly speeds up your typing. It just did here, totally related to Feedback Case #54507 but its been changed to a feature request so /shrug

    https://www.dropbox.com/s/er96dwsv45cch9e/Bug54507.mp4?dl=0

  15. Joost R

    Jan 4 Pre-Release Testers, Xojo Pro The Netherlands

    @Julian S If anyone sees this happen again, do me a favour and just check if you have Breakpoints or Bookmarks currently visible in the bottom nav. If you do, try closing the bottom nav by clicking the magnifying glass at the bottom in the middle and see if that instantly speeds up your typing. It just did here, totally related to Feedback Case #54507 but its been changed to a feature request so /shrug

    Yes, I am aware of this quite some time already. (Win10) Having the bottom pane open with items in it, especially the Find-pane, slows down everything. I keep it shut while typing code.

  16. Lee B

    Jan 4 Pre-Release Testers, Xojo Pro

    Groupboxes seem to be a major problem for me

  17. Emile S

    Jan 4 Europe (France, Strasbourg)

    @Joost R I keep it shut while typing code.

    Check it, but I think there is a preference to keep it closed… in Xojo 2018r4. (I do not found the RN entry).

    Check in the Preferences: Debugging --> Hide Search / Warning / Message Pane on run and change its settings, eventually.

  18. Joost R

    Jan 4 Pre-Release Testers, Xojo Pro The Netherlands

    @Emile S Check in the Preferences: Debugging --> Hide Search / Warning / Message Pane on run and change its settings, eventually.

    Yes, but the problem of slow typing is not on run but coding, so this option is not relevant here.

  19. Julian S

    Jan 4 Pre-Release Testers, Xojo Pro UK

    @Joost R Yes, I am aware of this quite some time already. (Win10) Having the bottom pane open with items in it, especially the Find-pane, slows down everything. I keep it shut while typing code.

    Ah ok, I guess I missed that memo, or forgot about it (which is more likely) :)

  20. Julian S

    Jan 5 Pre-Release Testers, Xojo Pro UK
    Edited 5 months ago

    @Joost R Yes, but the problem of slow typing is not on run but coding, so this option is not relevant here.

    In that case its probably related to Feedback Case #51649, watch the video in the last entry :(

    Still marked at Needs Review as well... I just checked, it's there in 2018r4.

  21. 4 months ago

    Garry P

    Jan 5 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (Torquay, UK)

    I think there’s a memory leak in R4, at least on the Mac. I’m experiencing intermittent slow code editing that’s fixed by a restart of the IDE. At times I’m noticing 5 or 6 GB memory usage by Xojo when idle after it’s been open a while.

or Sign Up to reply!