Autocomplete painfully slow on iMac Pro

  1. ‹ Older
  2. 3 weeks ago

    Tim J

    Mar 4 Pre-Release Testers, Xojo Pro Dehydrating in AZ

    Are you running the iMac at 5K? Try reducing the monitor resolution down to 2K and see if that helps. We have a user that reported issues with a tool that was literally 4x slower on his 5K iMac. When he dropped the resolution down, the speed returned to normal.

  3. Beatrix W

    Mar 4 Pre-Release Testers Europe (Germany)

    What exactly is slow? Reacting after typing? Doing a tab? Showing the menu with the items? Is it always slow? Is it slow when you have a huge list of menu items like for MBS?

    I also have an 5k iMac and don't see this problem. I find it much more frustrating that Autocomplete stops working for no reason so that I always have to check my typing.

  4. Markus W

    Mar 4 Pre-Release Testers, Xojo Pro #JeSuisHuman Germany, Heidelb...

    @Beatrix W I also have an 5k iMac

    Not the same. He has an iMac Pro.

  5. Beatrix W

    Mar 4 Pre-Release Testers Europe (Germany)

    So my computer is slower?

  6. Jean-Yves P

    Mar 4 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (France, Besançon)

    won't notice the difference on a single core IMHO

  7. Markus W

    Mar 4 Pre-Release Testers, Xojo Pro #JeSuisHuman Germany, Heidelb...

    @Beatrix W So my computer is slower?

    Different != Slower

  8. Chris O

    Mar 5 Pre-Release Testers, Xojo Pro

    Thanks for your replies. Beatrix, I'll put together a video comparison later today or tomorrow, but I would think I'm waiting close to 0.5 second as I type code on the iMac Pro and often more than a second for the autocomplete popup menu to appear. I do have some MBS plugins installed, but I have the very same ones installed in the MacBook Pro, so I don't think that can be the issue.

    Yes, my iMac is a Pro, not a 5K.

    Thanks

  9. 2 weeks ago

    Paul S

    Mar 8 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (Netherlands, Den Haag)

    @Beatrix W I find it much more frustrating that Autocomplete stops working for no reason so that I always have to check my typing.

    I also have/had the problem that autocomplete doesn't work anymore.
    Now I found some sort of workaround to make autocomplete more or less work.

    Problem:
    Autocomplete should work after the . (dot) is placed, but doesn't.

    Workaround:
    Place 2 . (2 dots) and remove the last one.
    Now all of a certain autocomplete is working. :)
    On the other hand you have to do this over and over again. :(

  10. scott b

    Mar 8 Pre-Release Testers, Xojo Pro local coffee shop

    @Paul S I also have/had the problem that autocomplete doesn't work anymore.
    Now I found some sort of workaround to make autocomplete more or less work.

    Problem:
    Autocomplete should work after the . (dot) is placed, but doesn't.

    Workaround:
    Place 2 . (2 dots) and remove the last one.
    Now all of a certain autocomplete is working. :)
    On the other hand you have to do this over and over again. :(

    On my Mac Pro I sometimes in get into a state where the . (autocomplete) doesnt work. I leave that section of code and come back (like go to edit another window and come back to that one as an example) and it starts working again, I have not reported this as I cant reliably reproduce it

    thanks for the tip I will try it out the next time Xojo stops working,

  11. Tim J

    Mar 8 Pre-Release Testers, Xojo Pro Dehydrating in AZ

    @Paul S Place 2 . (2 dots) and remove the last one.

    Actually, any character after the dot, so if you know the first character of your autocomplete term, that will do it for you and no backspace :)

  12. Paul S

    Mar 8 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (Netherlands, Den Haag)

    @Tim J Actually, any character after the dot, so if you know the first character of your autocomplete term, that will do it for you and no backspace :)

    No that is the problem, somehow autocomplete is broken.
    Typing a character doesn't activate autocomplete.
    I don't know why but 2 dots and removing the last dot does activate autocomplete.

  13. Andy M

    Mar 8 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (UK, Kent)

    @Paul S I also have/had the problem that autocomplete doesn't work anymore.
    Now I found some sort of workaround to make autocomplete more or less work.

    Problem:
    Autocomplete should work after the . (dot) is placed, but doesn't.

    Workaround:
    Place 2 . (2 dots) and remove the last one.
    Now all of a certain autocomplete is working. :)
    On the other hand you have to do this over and over again. :(

    I get exactly the same issue on 2018 R4 on Windows 10 and have to workaround it the same way.

  14. Tim J

    Mar 8 Pre-Release Testers, Xojo Pro Dehydrating in AZ
    Edited 2 weeks ago

    Odd, a first character always works here - at least under macOS and Linux.

    Also, in my situation, it seems to be more related to a custom class/module than a built-in function.

  15. Hal G

    Mar 8 Pre-Release Testers, Xojo Pro, XDC Speakers CampSoftware.com

    @Tim J it seems to be more related to a custom class/module than a built-in function.

    I see that pattern as well. I'm on Mac and have constants defined in App and a Module. They almost never autocomplete even with the ".." workaround.

    I think it worked as expected last week once or twice and then stopped working.

  16. James S

    Mar 10 Pre-Release Testers, Xojo Pro

    In the last couple of xojo versions they have done a lot of work improving the speed of the autocorrect and typing response, but there are definitely still situations that I get into where things become so sluggish that I have to quit the app and restart it and close all my tabs. I’m not sure what the exact series of events that cause it for me are, but it is much worse when I’m refactoring things and switching around and doing a lot of search and replace or just jumping around in the code via the search function.

    It may have something to do with just having lots of folders and objects “open” in the left hand viewer as those open up when you hit a search result and if you don’t close them you end up with hundreds of lines in the project listbox on the left.

    Sometimes closing all but one tab and making sure that no unnecessary items are open on the left doesn’t help at all either and only a quit and restart brings me temporarily back to normal.

    I don’t have this problem nearly as badly when I am just developing something new, I feel like there is a leak in something as you move around a lot and that it gets noticeably worse over time. But not all the time or every time.

    I’ve also noticed the problems with autocorrect getting confused or just giving up all together. This hasn’t bothered me as much as I’ve just switched to something else and come back and it’s working again, or I’ve forced the indentation to correct itself by removing and re-adding a conditional line or something that makes it redraw all that again and it comes back. Thats a minor issue for me so much so that I haven’t tried to figure out exactly what causes it. The typing slowdowns and other things that slow down like it taking 5 or 7 seconds to change to a new small segment of code after selecting it in the search results panel are more of a pain as those seconds have really been adding up lately as I’m doing a lot of that right now.

  17. Geoff P

    Mar 12 Xojo Inc Austin, Texas

    Any chance you have a lot of plugins installed on the iMac Pro and relatively few on the MacBook Pro? Perhaps that's the difference?

  18. Beatrix W

    Mar 12 Pre-Release Testers Europe (Germany)

    I have a lot of plugins on both iMac and MacBook Air.

  19. Derk J

    Mar 14 Pre-Release Testers, Xojo Pro

    @scott b On my Mac Pro I sometimes in get into a state where the . (autocomplete) doesnt work. I leave that section of code and come back (like go to edit another window and come back to that one as an example) and it starts working again, I have not reported this as I cant reliably reproduce it

    thanks for the tip I will try it out the next time Xojo stops working,

    I’ve had this on random days with my macbook air only. Must be a memory thing as xojo uses alot 3-5 gb (about) with all plugins. Total available memory is 8gb, it has an 128gb ssd

    Perhaps it’s something with the memory usage overall, as when i only have xojo opened and active i see a no such problems.

  20. scott b

    Mar 14 Pre-Release Testers, Xojo Pro local coffee shop

    @Derk J I’ve had this on random days with my macbook air only. Must be a memory thing as xojo uses alot 3-5 gb (about) with all plugins. Total available memory is 8gb, it has an 128gb ssd

    Perhaps it’s something with the memory usage overall, as when i only have xojo opened and active i see a no such problems.

    I have 24gb RAM and 1TB NVMe drive (which is mostly empty).

    I dont run much when running Xojo. and only one copy of Xojo running with only one codebase open.

    • SQLiteManager or Valentino Studio or neither. only have one running when doing DB work.
    • shellcraft (terminal prompt) - I manage my Todos/Tasks/Bugs/etc via a cli commands.
    • firefox (chrome uses waaaay to much ram) - who doesnt have a browser open these days?
    • other things from time to time but rarely anything while coding.
  21. Derk J

    Mar 14 Pre-Release Testers, Xojo Pro

    @scott b I have 24gb RAM and 1TB NVMe drive (which is mostly empty).

    I dont run much when running Xojo. and only one copy of Xojo running with only one codebase open.

    • SQLiteManager or Valentino Studio or neither. only have one running when doing DB work.
    • shellcraft (terminal prompt) - I manage my Todos/Tasks/Bugs/etc via a cli commands.
    • firefox (chrome uses waaaay to much ram) - who doesnt have a browser open these days?
    • other things from time to time but rarely anything while coding.

    Xojo plugins? And how much memory does xojo use?
    I know that a mac pro has alot more to use but it seems they are always slower with xojo (as your not the only one).

or Sign Up to reply!