My Apps don't start correctly since a while?!

  1. 3 months ago

    Hans-Jürgen M

    Jan 28 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (Germany)

    I've written 2 apps with xojo a few month ago. Since a while (some weeks?) the apps don't start correctly.
    The wondering issue about that is: when i start the apps they disappear immediately after showing the launch screen.
    When i look into the running apps (swiping up on my iPhoneX) it shows the main view of the app, but i'm not able to bring it to the foreground.

    Has anyone an idea?
    I tried to compile it again (Xojo 2018r4, Xcode 10.1) but the behavior isn't different.

    Thanks in advance.

  2. Greg O

    Jan 28 Xojo Inc

    That sounds like the app is crashing.

    Did you change versions of xojo recently?

  3. James M

    Jan 28 Pre-Release Testers, Xojo Pro

    Have to restarted the iOS device?

  4. Hans-Jürgen M

    Jan 28 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (Germany)

    No, the last change was 2018r3 and...
    Yes i restarted the device several times.

    After fail, i recompiled it with 2018r4 but no changes in behavior .

  5. Hans-Jürgen M

    Jan 28 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (Germany)

    The app works absolute correct with different devices in sumulator and there are no errors regarding the app in the device log.

  6. Antonio R

    Jan 28 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (Italy)

    If you see this on your devices (IE for not published apps), probably you have redownload (refresh) your provisioning profile.

    Probably it is expired.

  7. Hans-Jürgen M

    Jan 28 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (Germany)

    Thanks Antonio, i'll check this out.

  8. Hans-Jürgen M

    Feb 1 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (Germany)

    Sorry for my late reply, but i was very busy with an other project.
    I followed your advice and refreshed the provisioning profile but no success. After that i created new profiles but with no effect.
    I use the iOsLib and found some warnings that some functions are not 64Bit savvy. Could this cause this Problem?

  9. Jeremie L

    Feb 1 Pre-Release Testers, Xojo Pro, XDC Speakers Europe (France) - getpackr.io
    Edited 3 months ago

    When you plug your iPhone to your Mac and open Xcode, you should be able to see the crash logs in the Devices view (Xcode menu > Window > Devices and Simulators)

    You will need to check the crash logs to see what is happening.

    @Hans-Jürgen Müller I use the iOsLib and found some warnings that some functions are not 64Bit savvy. Could this cause this Problem?

    The apps would have crashed since the beginning if this was the problem.

  10. Hans-Jürgen M

    Feb 3 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (Germany)

    The crashlog shows no entries. The App doesn‘t Crash , it seems that it goes immediately into the background. If i swipe up (iPhoneX) to see all active apps it is shown but i can‘t get it into the foreground?!

  11. Jeremie L

    Feb 3 Pre-Release Testers, Xojo Pro, XDC Speakers Europe (France) - getpackr.io

    Then that must be an expired certificate issue for an app that wasn't built for the app store

  12. 7 weeks ago

    James M

    Mar 6 Pre-Release Testers, Xojo Pro

    I seem to have basically the same problem.... When I tap my app it seems to open but then disappears.... It runs fine in the debugger... I have cleaned out my keychain, created a brand new certificate, new provisioning profile....

    I am running on a iPad Air 1 under 12.1.4. Xojo 2018R4.

    I have run out of ideas.... anyone else have any?

    Thanks,
    Jim

  13. 6 weeks ago

    Greg O

    Mar 6 Xojo Inc

    Connect your phone to your Mac, open Xcode and open the Devices window. You should be able to access crash logs from there.

    I’m betting that you are missing one of the new permission or the AppTransport plist entries.

  14. Hans-Jürgen M

    Mar 7 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (Germany)

    Sorry for my long absence - i'm very Busi with a large project.
    I couldn't solve it yet, but i'm sure it's a certificate issue as Jeremie already mentioned.
    If my head is free again i will try to solve this and give a feedback.

  15. James M

    Mar 7 Pre-Release Testers, Xojo Pro

    @Greg OLone Connect your phone to your Mac, open Xcode and open the Devices window. You should be able to access crash logs from there.

    I’m betting that you are missing one of the new permission or the AppTransport plist entries.

    There is no entries at all in the crash logs.

    I also tried a very simple test app and am having the same problem with it... so I do not think it is the app.

  16. Greg O

    Mar 7 Xojo Inc

    @James M There is no entries at all in the crash logs.

    I also tried a very simple test app and am having the same problem with it... so I do not think it is the app.

    Make sure the development certificate on your device hasn't expired.

  17. James M

    Mar 7 Pre-Release Testers, Xojo Pro

    @Greg OLone Make sure the development certificate on your device hasn't expired.

    I have a brand new certificate.... along with new provisioning file.

    When I am in XCode->Preferences->Accounts, I see 2 "Teams"... the first is my name with a "Role" of "User"... the second is my company name with "Role" of "Agent".... When I create the certificate which one of those should be selected?

  18. Greg O

    Mar 7 Xojo Inc

    Just remembered that Apple refactored their role mechanism on their website. Have you looked to make sure everything is as it should be on your account online?

    You should have at the very least:

    1. A Development certificate for your machine
    2. A Device ID for your physical devices
    3. A Development Provisioning Profile for your app
  19. James M

    Mar 7 Pre-Release Testers, Xojo Pro

    @Greg OLone Just remembered that Apple refactored their role mechanism on their website. Have you looked to make sure everything is as it should be on your account online?

    You should have at the very least:

    1. A Development certificate for your machine
    2. A Device ID for your physical devices
    3. A Development Provisioning Profile for your app

    I certainly think I have done all that..... I have screen shots that will show what I have....

  20. Newer ›

or Sign Up to reply!