.debug file not getting deleted

  1. ‹ Older
  2. 2 years ago

    Richard D

    8 Nov 2017 Pre-Release Testers, Xojo Pro Europe (UK, London)

    @JohannKienbrandt dim sCommand
    dim s As Shell

    s = new Shell

    ls_command = "rm -rf " + applicationDebugFile.ShellPath

    s.Execute(sCommand)

    assume this is only applicable when in debug mode

  3. Johann K

    8 Nov 2017 Perth, Australia

    that's right, but there is no such file in a production version!

  4. Sam R

    8 Nov 2017 Pre-Release Testers, Xojo Pro, Third Party Store Hengchun, Pingtung, Taiwan

    A word of warning when using "rm -r", always add code to verify that the path you intend to delete is exactly what you think it is. In the past I had a function go wrong and supply the wrong path to the rm -r function, there's no coming back!

  5. when I quit an application in the IDE (either correctly by using the Quit menu, or forcefully) the [appname].debug file doesn't get automatically deleted, and requires me manually removing it before I can run in the IDE again

    Issue still not resolved. Xojo 2017r3, macOS 10.13.1

  6. Norman P

    7 Dec 2017 Xojo Inc, Pre-Release Testers, Xojo Pro Seeking work. npalardy@great-w...

    when you see this occurring PLEASE open terminal and run

       lsof +D <full path to the debug app bundle>

    draggin the "debug" file into terminal should give you the right path

    We do a low level unlink of the file (which is what rm calls to remove files) but if the file is busy this too can fail

  7. 10 months ago

    Dan B

    21 Nov 2018 Pre-Release Testers, Xojo Pro
    COMMAND   PID        USER   FD   TYPE DEVICE SIZE/OFF     NODE NAME
    iconservi 472 danberghult  txt    REG    1,4    49575 10852958 /Users/danberghult/Mina prylar/Utveckling/Infomaker Utility Services/Infomaker Utility Services.debug.app/Contents/Resources/App.icn
  8. Jason P

    21 Nov 2018 Xojo Inc Texas

    That's icon services holding a file busy in a way the IDE cant' delete everything. iconservi 472

  9. Sascha S

    21 Nov 2018 Pre-Release Testers, Xojo Pro Germany, Lower Saxonary

    @Jason P That's icon services holding a file busy in a way the IDE cant' delete everything. iconservi 472

    May i ask the question why i see this only happen with the Xojo IDE?

  10. Jason P

    21 Nov 2018 Xojo Inc Texas

    It's not exactly clear to me what "this" you refer to? Files being held busy by OS services? Or did you mean something else?

  11. Sascha S

    21 Nov 2018 Pre-Release Testers, Xojo Pro Germany, Lower Saxonary

    Exactly. Xojo is the only Tool i can experience this behavior. Is there really nothing we/you can do to just being able to Build more than 1 time in a row without having to manually delete the Builds Folder? I mean, i can build and then instantly delete the whole Builds Folder manually and build right away again. But when i build and 5 minutes later try to build again without manually deleting the Builds Folder, this error happens.

  12. Jason P

    21 Nov 2018 Xojo Inc Texas

    Since we don't know why iconservicesagent, which seems to be a common culprit, is holding the file busy it’s really hard to know what, if anything, we could do to make this *not* happen. We can't kill the iconservicesagent - that would be really unwelcome behaviour on our part. And there's no api to request that it release it.

    As for why manually deleting all that works vs the IDE trying to do it programmatically, I'm not sure. We are using the correct methods for removing the files and dirs but obviously with iconservicesagent holding it they fail. Google for iconservicesagent and you''ll find lots of people having issues with it in various ways and not just using Xojo.

    As for "is there nothing we can do" I'd ask are you using 10.13? That *seems* to be the common thing among most people experiencing this. I know the engineers work on a variety of systems. Norms on 10.12.6 a lot and never has this issue there. Greg has been working a lot on 10.14 and, as far as I know, is also not having this problem.

    Indeed isolating the "what" that causes this repeatedly among the people experiencing it would be awesome as that would help us figure out if it’s something Xojo needs to do differently or if it is just a bug in iconservicesagent that Apple needs to fix. However if it’s only in 10.13 it's unlikely Apple will fix it at this point but still - they might.

  13. Sascha S

    21 Nov 2018 Pre-Release Testers, Xojo Pro Germany, Lower Saxonary

    I am using macOS 10.14.1 (18B75) and sometimes still have to do a rm -rf <the builds folder> before i can do another build. I am currently working around this using build scripts.

  14. Wayne G

    22 Nov 2018 Pre-Release Testers, Xojo Pro New Zealand axisdirect.nz

    Only ever had this happen on Windows when using Dropbox as a store. Perhaps it is time to move to the real world?

  15. Beatrix W

    22 Nov 2018 Pre-Release Testers, Third Party Store Europe (Germany)
    Edited 10 months ago

    On the Mac the problem isn't related to Dropbox.

  16. 9 months ago

    Mark C

    18 Dec 2018 Pre-Release Testers Spain 03170

    Using Xojo 16r3 Pro.
    After a recent change in my system to both hardware (Mac mini, 2009 to a 27 inch iMac, 2012) and OS going from 10.11 to 10.13 I am now getting the issue of the debug file not being deleted, after doing what Norman suggested, the report was iconservi not allowing the delete.

    the location of the directory is on the systems 3TB Fusion drive, so I do not know if its on the SSD part or the HDD part.

    I also have an external time machine drive with a data partition I use for install files, after copying a version of the same project there and doing a RUN everything works as expected, press the STOP and the debug file is deleted as one might expect.

    any suggestions why this might be the case, could it be blind luck that it takes a little longer to get to the delete as its on an external drive and the lock has had time to release???

  17. Mark C

    18 Dec 2018 Pre-Release Testers Spain 03170

    additionally I tried the file all over the fusion drive, including iCloud Drive and as expected the same thing happens, not deleted, BUT something that is the same every time is that the .debug file of 10.9MB is partially deleted and always gets left with a size of 34k.

    that seems very odd to me.

  18. Beatrix W

    18 Dec 2018 Pre-Release Testers, Third Party Store Europe (Germany)
    Edited 9 months ago

    @Mark Carlton: Did you read the thread at all?

  19. Mark C

    18 Dec 2018 Pre-Release Testers Spain 03170

    yes, I did, I am not sure if you are making a point that I should be understanding.

  20. Tim P

    18 Dec 2018 Pre-Release Testers Rochester, NY

    @Mark C yes, I did, I am not sure if you are making a point that I should be understanding.

    This is known behavior for the version of Xojo you are using. The operating system update you performed has some changes that disagree with Xojo 2016. Use a more up to date version of Xojo.

  21. Mark C

    18 Dec 2018 Pre-Release Testers Spain 03170

    so I understand, I was making observations, an observation I did not share, as I forgot, was that if using the latest 18r4 the debug file is deleted.
    I am not updating Xojo anytime soon, it can happily debug from the external drive and the issue is no longer there for me.

    Thank You both for the replies.

or Sign Up to reply!